~~SAYANG KORANG~~

~~pADat & MaMpaT~~

Assalamualaikum....

yippi, clas statistic yg best tuh batal...tapi yg tak heppy, kene jupe lecturer palk suh dia tengok assignment kami nih...ermm nasib abik kerje group..and Alhamdullillah, satu kerja yg baby rasa amatlah susah coz ianya membabitkan hati dan perasaan orang yang dekat dah settle..(hope you can accept it with open heart darl...)..

okeh, jadual baby hari ni

3 pm..appointment ngan Madam Kay sal EA
4 pm...g Hepa ambil surat penangguhan Event
5pm..tempah mknn tuk berbuka (Alhamdullillah, boleh berpose hari ini..)
8pm...date ngan Belle, K.Nik and K.Yuni tuk wat media...

amacam??? padat dan mampat kan hahahaha

nak share info ilmiah cikit nih...ni copy cat kat link ni ek SILA KLIK

Bulan muharram, merupakan salah satu bulan yang dimuliakan didalam islam. Sebelum diwajibkan berpuasa pada bulan ramadhan, tanggal 10 muharram atau yang disebut hari Asyura' merupakan puasa yang diwajibkan bagi kaum muslimin.
Berkata Aisyah radhiallahu anha:

كَانَ يَوْمُ عَاشُورَاءَ تَصُومُهُ قُرَيْشٌ فِى الْجَاهِلِيَّةِ ، وَكَانَ النَّبِىُّ - صلى الله عليه وسلم - يَصُومُهُ ، فَلَمَّا قَدِمَ الْمَدِينَةَ صَامَهُ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ ، فَلَمَّا نَزَلَ رَمَضَانُ كَانَ رَمَضَانُ الْفَرِيضَةَ ، وَتُرِكَ عَاشُورَاءُ ، فَكَانَ مَنْ شَاءَ صَامَهُ ، وَمَنْ شَاءَ لَمْ يَصُمْهُ

"hari Asyura' adalah puasa yang dilakukan kaum Qurays pada masa jahiliyyah,dan Nabi Shallallahu alaihi wa-aalihi wasallam berpuasa.Tatkala Beliau tiba di Madinah beliau tetap berpuasa, dan Beliau memerintahkan untuk berpuasa padanya.Maka tatkala turun (kewajiban puasa) ramadhan, maka ramadhan menjadi wajib, dan ditinggalkan (kewajiban) puasa Asyura', maka siapa yang ingin silahkan dia berpuasa, dan siapa yang ingin boleh untuk tidak berpuasa." (Muttafaq alaihi)


P/S dah pakar wat link nih hahahaha
P?S cam nak demammm jer, nak blik umah lah....

2 comments:

E Izabelle Bijoux-Yee said...

luahan hati??dengan si KA ke tu?hahahaha

~~ZusUliYaiNi mAMaT~~ said...

of course bukannnnn...with my beloved friend k...